Modernin kotisivun tunnusmerkit

Kotisivujen ja erilaisten verkkopalveluiden kehitys kulkee hurjalla vauhdilla eteenpäin. Modernit kotisivut saattavat tuntua monelle kotisivu-uudistusta miettivälle hyvin vierailta, etenkin, jos edellisestä uudistuksesta on aikaa kymmenisen vuotta. Asiat saattavat olla nykyään hieman toisin..

Tämän kirjoituksen tavoitteena on esitellä ytimekkäästi mistä voit tunnistaa modernin ja laadukkaan kotisivun. Tunnusmerkkejä on yhteensä kahdeksan, jotka ovat mielestämme ne kaikista tärkeimmät.

1. Näyttävä Full Screen –ulkoasu

Nykyään kotisivujen sisältöä ei keskitetä tiettyyn leveyteen näyttöruudun keskiosaan, kuten aikoinaan saatettiin tehdä. Moderni ulkoasusuunnittelu pyrkii hyödyntämään koko näytön leveyden mahdollisimman tehokkaasti. Visuaalisuudelle annetaan tilaa ja asiat esitetään ilmavalla tyylillä. Tällöin tekstejä on helppo lukea ja sivuston silmäily sekä selailu on erittäin miellyttävää. Tihrustamisen aikakausi on ohi ja graafikot pääsevät toteuttamaan itseään visuaalisesti näyttävien toteutuksien kautta.

Katso esimerkki

2. Mobiilikäyttäjien huomioiminen

Hienolla termillä tämä on responsiivista suunnittelua. Moderni sivusto skaalautuu eri näyttökokojen mukaisesti tarjoten jokaiselle vierailijalle miellyttävän käyttökokemuksen päätelaitteesta riippumatta. Tämän pitäisi nykypäivänä olla kotisivunikkareille itsestäänselvyys, mutta silti yksi erittäin tärkeä modernin sivuston tunnusmerkki.

Sama sivusto voi näyttää todella erilaiselta älypuhelimen ruudulta kuin miltä se näyttää esimerkiksi läppäriltä katsottuna. Fiksusti suunnitellussa sivustossa vain tärkeimmät asiat säilytetään mobiilinäkymässä, jotta käytettävyys pysyy hyvänä.

3. Helppokäyttöisyys

Laadukasta kotisivua on mukava selailla ja sen navigointi on suunniteltu loogisesti. Etenkin sisällöltään laajoilla sivustoilla huolellinen rakennesuunnittelu on erittäin tärkeää. Sivuston käyttäjälle ei saisi ikinä tulla sellaista oloa, että hän on eksyksissä eikä tiedä miten hän on kyseiselle sivulle päätynyt.

Modernit kotisivut ovat usein pitkiä alaspäin skrollattavia kokonaisuuksia. Tällöin navigointia voidaan helpottaa esimerkiksi ”kelluvien” menujen avulla, jotka pysyvät kiinnittyneinä sivun yläreunaan, vaikka käyttäjä selaisikin sivua pitkälle alaspäin. Samanlaisia menuja tai muita liikkumista helpottavia kikkareita voidaan sijoittaa esimerkiksi sivun vasempaan tai oikeaan reunaan. Toinen helppo ratkaisu on murupolun käyttö, joka kertoo mitä reittiä käyttäjä on sivustolla kulkenut. Myös Google pitää helppokäyttöisistä sivustoista ja hyvin suunniteltu rakenne parantaa sijoitusta Googlen luonnollisissa hakutuloksissa.

4. Hyvä ja mielenkiintoinen sisältö

Mikäli käyttäjien sivuilla viettämää aikaa halutaan pidentää, on heille syytä tarjota mielenkiintoista ja hyödyllistä sisältöä. Kenelläkään ei ole nykyään aikaa ja mielenkiintoa tuhlata minuuttejaan lueskellessa yritysten historiikkeja tai mahtavia visioita. Laadukas kotisivu tarjoaa aidosti hyödyllistä ja ajantasaista tietoa. Informaatiota löytyy myös monessa eri muodossa kuten kuvien, videoiden, oppaiden tai artikkeleiden muodossa. Content is the king!

Laadukas kotisivu löytyy myös hyvin hakukoneista. Sen tulee olla rakennettu teknisesti siten, että hakukoneet pitävät siitä. Teknisen puolen ollessa kunnossa, on sisällöllä erittäin suuri merkitys. Laadukas kotisivu tarjoaa vastauksia asiakkaille, jotka hakevat apua ongelmiinsa hakukoneiden kautta.

5. Mieleenpainuva esitystapa

Moderni kotisivu on myös mielenkiintoisen näköinen ja yllättää käyttäjänsä. Sisältöä esitellään visuaalisesti vaihtelevasti, jolloin sivun selailijan mielenkiinto pysyy yllä. Välillä voidaan viestiä näyttävien kuvien avulla ja toisella sivulla annetaan hyvän tekstisisällön koukuttaa lukijansa. Laadukas sivusto ei saa kuitenkaan olla sekava, mutta vaihtelevuutta olisi syytä sivustolta löytyä.

6. Helppokäyttöinen julkaisujärjestelmä

Jotta kotisivuilla voidaan tarjota ajantasaista ja hyödyllistä tietoa, on sen julkaisemisen myös oltava helppoa. Helppokäyttöinen julkaisujärjestelmä on tässä kohtaa ydinasia. Esimerkiksi alun perin blogien pyörittämiseen tarkoitettu WordPress on mainio alusta, mikäli sisälläsi asustaa edes hitunen sisällöntuottajaa ja haluat jakaa sisältöä asiakkaillesi tasaiseen tahtiin. Laadukas ja moderni kotisivu on helppo päivittää ja pikapäivityksen voi tarvittaessa tehdä vaikka kännykästä junamatkalla kohti seuraavaa asiakastapaamista.

7. Integroinnit

Laadukas kotisivu mahdollistaa integroinnit muihin järjestelmiin tai vaikka sosiaaliseen mediaan. Esimerkiksi Facebook- tai Twitter-feedit voi olla hyvin järkevää tuoda kotisivuille näkyville ja tätä kautta kerätä lisää näkyvyyttä SoMen puolella. Modernit sivut voivat olla myös yhteydessä suoraan CRM-järjestelmään ja täten yhteydenotot generoituvat myyjille liideiksi automaattisesti.

Integroinnit kotisivujen ja eri järjestelmien välillä yleistyvät jatkuvasti. Tämä tulee varmasti myös lisääntymään jatkossa, kun kotisivuista ymmärretään ottaa kaikki teho irti.

8. Jatkokehitettävyys

Moderni ja laadukas kotisivu on jatkokehitettävissä kustannustehokkaasti. Asiat muuttuvat digitaalisessa ympäristössä nopeammin kuin missään muualla ja kotisivujen olisi syytä pysyä tämän kehityksen mukana. Laadukkaat kotisivut mahdollistavat uusien ominaisuuksien rakentamisen sitä mukaa, kun niitä tarvitaan. Jos näin ei ole, jää sivujen kehittäminen varmasti tekemättä.

Suunnitteletko kotisivujen uudistamista?

Mikäli näin on, tarkasta vähintäänkin nämä yllä mainitut asiat ennen kuin teet päätöstä asiasta. Suosittelemme myös pörräämään netissä ja katsomaan erilaisia toteutuksia monelta eri toimialalta, myös ulkomailta.